Analýza determinantov cenových rozdielov na trhu s nehnuteľnosťami v Bratislave a okolí - Timko, Juraj (2025)
Táto diplomová práca skúma determinanty regionálnych rozdielov v cenách nehnuteľností na Slovensku, so zameraním na Bratislavský kraj, v období rokov 2005– 2023. S využitím údajov zo Štatistického úradu SR (Datacube) sme realizovali regresné analýzy a panelový model s fixnými aj náhodnými efektmi, aby sme identifikovali vplyv makroekonomických ukazovateľov (HDP na obyvateľa, miera nezamestnanosti, ekonomická aktivita, úrokové sadzby), demografických premenných (počet uzavretých manželstiev) a faktorov ponuky (počet dokončených bytov) na priemernú cenu bytov za m². Kvantitatívne analýzy boli realizované v prostredí R.