Analýza ESG indikátorov využívaných na finančných trhoch - Vrábová, Bianka; Vyletelka, Michal; Folprecht, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Táto práca sa zameriava na analýzu ESG indikátorov využívaných na finančných trhoch. Cieľom práce je zhodnotiť, do akej miery vybrané ESG udalosti ovplyvňujú výnosy z akcií konkrétnych spoločností. Teoretická časť obsahuje prehľad ESG indikátorov, ich význam, spôsoby hodnotenia, aktuálne regulácie vo vybraných regiónoch sveta a takisto sa venuje aj problematike greenwashingu a tzv. greenia. Empirická časť využíva metódu „event study“, ktorej úlohou je analyzovať krátkodobý dopad vybraných ESG udalostí na akciové výnosy. Výsledky naznačujú, že tieto udalosti mali vplyv na vývoj výnosov, pričom negatívne udalosti vyvolávajú intenzívnejšie reakcie trhu v porovnaní s tými pozitívnymi. Zistenia môžu byť prínosné pre investorov, tvorcov legislatívy, ale aj pre samotné podniky, ktoré sa snažia implementovať princípy udržateľnosti do svojich stratégií.
Vedoucí práce: Michal Vyletelka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses