Automobil v podnikání, účetní a daňové aspekty - Lavrenťjev, Simon (2025)
Tato diplomová práce se zabývá účetními a daňovými aspekty automobilu v podnikání podle platných českých právních předpisů. Cílem práce je analyzovat způsoby zařazení automobilu do obchodního majetku, jeho ocenění, odpisování a evidenci v účetnictví podniku. Dále se práce věnuje daňovým pravidlům týkajícím se užívání automobilu pro podnikatelské účely, včetně problematiky odpočtu DPH, daňově uznatelných nákladů a daňových dopadů soukromého využití vozidla. Součástí práce je praktická část, ve které jsou zahrnuty komplexní příklady ilustrující reálné situace účetních a daňových aspektů v souvislosti s automobilem vpodnikání. Práce vychází z platné české legislativy.