Komparace fiskálních politik prezidentů George H. W. Bushe a George W. Bushe s důrazem na protikrizová opatření a financování vojenských konfliktů - Janoš, Jakub (2025)
Diplomová práce se zabývá analýzou a následnou komparací fiskálních politik Spojených států amerických v letech v letech 1989 až 1993 a v letech 2001 až 2005. Tyto období jsou vymezeny z důvodu společných ekonomických i zahraničních témat prezidentů George H. W. Bushe a George W. Bushe. Cílem této práce je potvrzení hypotézy v následujícím znění: Fiskální politika administrativy George H. W. Bushe byla v dlouhém období zodpovědnější a účinnější na rozdíl od fiskální politiky administrativy George W. Bushe. V souvislosti s testováním dané hypotézy budou zodpovězeny následující výzkumné otázky: Jak se vyvíjely příjmy a výdaje vládních rozpočtů ve vymezených obdobích? Jaký byl podíl výdajů na vojenské konflikty na celkových výdajích? Jak se vyvíjel federální deficit a federální dluh v obou obdobích? Jaké byly příspěvky federálních výdajů k růstu HDP? Jaké bylo tempo růstu HDP v letech 1989 až 1993 a v letech 2001 až 2005? Teoretická část diplomové práce se zabývá základním vysvětlením pojmů klíčových pro tuto práci, fiskálními politikami obou prezidentů a dobovým kontextem. V praktické části diplomové práce jsou nejdříve zanalyzovány federální rozpočty ve vymezených obdobích včetně vývoje federálního dluhu v letech 1989 až 1993 a následně v letech 2001 až 2005. Poslední kapitola se zabývá analýzou rozpočtové odpovědnosti obou administrativ. Závěry diplomové práce hypotézu částečně potvrzují, neboť fiskální politika George H. W. Bushe byla v dlouhém období zodpovědnější než fiskální politika George W. Bushe. Toto potvrzení podporuje i zodpovězení jednotlivých výzkumných otázek.