Ekonomické a environmentální dopady přechodu na obnovitelné zdroje energie a jejich vliv na emise CO2 a stabilitu energetických trhů - Barcal, Vojtěch (2025)
Práce zkoumá, jak se růst podílu obnovitelných zdrojů energie promítá do úrovně a volatility denní spotové ceny elektřiny v ČR a do emisí CO₂. Práce využívá denní data za roky 2023–2025. Po ošetření víkendových nul u povolenek metodou LOCF se testuje stacionarita (ADF) a odhaduje ARDL/UECM s Pesaranovým bounds testem, inference je ověřena robustními směrodatnými chybami (Newey–West, HC3/HC1). Volatilita je konstruována jako anualizovaná 30denní směrodatná odchylka denních výnosů a je modelována krátkodobě v prvních diferencích. Hlavní výsledky, u cen elektřiny je prokázána kointegrace (p < 10⁻⁶) a rychlá korekce odchylek ECT = −0,1788, cca 18 % návratu denně. V dlouhém období vyšší podíl OZE statisticky významně snižuje cenu, zatímco zatížení soustavy ji mírně zvyšuje, cena povolenek v úrovních nevychází významná. Krátkodobě má růst OZE okamžitý záporný dopad na změnu ceny, výsledky jsou robustní. U emisí CO₂ vychází ECT = −0,497 ≈ 50 % návrat v dalším dnu, dlouhodobé multiplikátory ukazují, že uhlí, cena elektřiny a cena povolenky emise zvyšují, zatímco teplota je snižuje. U volatility cen vysvětlují změny volatility především vlastní zpoždění, vliv OZE je malý a slabě kladný s dvoudenním zpožděním, zatížení volatilitu tlumí a změny cen povolenek nejsou statisticky významné.