Crowdfunding jako inovativní nástroj financování podnikání - Mladošová, Tereza (2025)
Diplomová práce je zaměřená na analýzu úspěšnosti alternativního financování podnikaní – crowdfundingu. Cílem práce je identifikovat a analyzovat faktory, které ovlivňují úspěšnost crowdfundingových projektů. Výzkum byl proveden na analýze náhodně vybraných 600 projektů z české platformy HitHit. Práce je rozdělena do tří hlavních kapitol. První kapitola diplomové práce se věnuje představení současné situace alternativního financování. Dále kapitola popisuje charakteristiku crowdfundingového financování, včetně stručné historie, definice, modelů, nejznámějších crowdfundingových platforem a regulace tohoto typu financování v EU a v České republice. Druhá kapitola vymezuje cíle závěrečné práce a popisuje metodiku použitou při výzkumu. Následující kapitola se zabývá detailním rozborem platformy HitHit, specifikaci zkoumaných faktorů a empirickou analýzou, která obsahuje deskriptivní statistiku, korelační analýzu a logistickou regresní analýzu, doplněnou o analýzu pravděpodobnosti a poměru šancí. Výsledkem analýzy bylo zjištěno, jaké faktory ovlivňují úspěšnost crowdfundingové kampaně.