Předlužení domácností v České republice - vliv nové právní úpravy - Křížová, Kateřina (2025)
Zadlužení domácností představuje významný ekonomický jev, který může při nepříznivém vývoji situace přerůst v předlužení s vážnými dopady pro domácnost i ekonomiku. Cílem této diplomové práce je analyzovat současný stav zadlužení domácností v České republice, identifikovat vztahy mezi předlužením a vybranými ekonomickými ukazateli a navrhnout preventivní opatření. Práce využívá analýzu veřejně dostupných dat, testování Grangerovy kauzality a korelační analýzu. Výsledky potvrzují kontinuální růst zadlužení domácností, přičemž zadlužení vzhledem k hrubému disponibilnímu důchodu se trvale udržuje nad 50 %. Testování Grangerovy kauzality prokázalo, že nezaměstnanost a RPSN s časovým zpožděním ovlivňují předlužení ve smyslu Granger. Korelační analýza odhalila pozitivní vztah mezi RPSN a objemem úvěrů. Analýza současného stavu ukázala nízkou finanční gramotnost a významné zatížení populace exekucemi. Práce doporučuje zaměřit preventivní opatření na zvyšování finanční gramotnosti a efektivní podporu v nezaměstnanosti.