Komunikace veřejných vysokých škol na sociálních sítích - Schveinertová, Aneta (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou komunikace veřejných vysokých škol a jejich fakult na sociálních sítích, se zaměřením na platformu Instagram. Cílem je identifikovat na základě srovnání současné komunikační strategie, identifikovat rozdíly a shody mezi univerzitní a fakultní úrovní a zjistit, které formáty a přístupy vedou k vyšší míře zapojení uživatelů. Výzkum kombinuje kvantitativní obsahovou analýzu příspěvků vybraných škol a fakult (celkem 1000 příspěvků) a kvalitativní rozhovory s pracovníky PR oddělení. Výsledky ukazují, že efektivní komunikace na sociálních sítích je založena na pravidelnosti, autentičnosti, vizuální atraktivitě a schopnosti reagovat na potřeby různých cílových skupin. Praktická část přináší konkrétní doporučení pro zlepšení strategie, posílení spolupráce mezi univerzitami a fakultami a lepší využití digitálních kanálů v akademickém prostředí.