Digitální transformace auditu - Vobořil, David (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na dopady digitální transformace na auditorskou profesi a proces auditu. Cílem práce je zhodnotit míru vlivu digitální transformace jak z pohledu samotných auditorů, tak z hlediska její prezentace ve výročních zprávách společností. V teoretické části je rozebrán historický vývoj auditu, jeho význam a jednotlivé druhy, přičemž hlavní důraz je kladen na vliv moderních technologií. Praktická část je rozdělena do dvou částí. První analyzuje názory auditorů prostřednictvím dotazníkového šetření, druhá hodnotí míru vlivu digitalizace na výroční zprávy vybraných společností. Tato část navíc obsahuje podrobnou analýzu s grafickým znázorněním vývoje míry vlivu digitalizace v letech 2014–2023. V závěru práce jsou vyhodnoceny výsledky provedených analýz.