Definování základny pro výpočet licenční odměny za poskytnutí SEP patentu : Případová studie z oboru telekomunikací - Lajdová, Karolína (2025)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou stanovení vhodné základny pro výpočet licenčního poplatku u standardních esenciálních patentů v oblasti telekomunikací. Zaměřuje se na princip FRAND (Fair, Reasonable and Non-Discriminatory) a zkoumá, jakým způsobem ovlivňuje licenční vztahy mezi technologickými firmami a automobilkami. Cílem je přispět k lepšímu pochopení dopadů standardních esenciálních patentů a principu FRAND na rozvoj digitalizace, inovací a konkurenceschopnosti na úrovni světového trhu. Hlavním zkoumaným případem je soudní mezi společnostmi Nokia a Daimler, ve kterém hrály klíčovou roli jednotky Telematic Control Unit jako technické řešení umožňující propojení vozidel. Práce rovněž zkoumá metody stanovení licenčních poplatků a hodnotí ekonomickou únosnost navrhovaných licencí v kontextu automobilového průmyslu.