Ocenění společnosti BENU Česká republika s.r.o. - Hollan, Martin (2025)
Předkládaná závěrečná práce se zabývá oceněním a odhadem tržní hodnoty 100% podílu ve společnosti BENU Česká republika s.r.o. k datu 31. 12. 2024 za účelem prodeje. Nejprve proběhla definice kritické terminologie tržní hodnoty dle standardů IVS a dle pana profesora Maříka. V rámci provedené strategické analýzy byla zjištěna konkurenční výhoda oceňované společnost nad vymezenými konkurenčními společnostmi. Na konci strategické analýzy došlo k prognóze relevantního trhu a tržeb společnosti pro první a druhou fázi, přičemž růst v druhé fázi byl odhadnut na roční výši 5 %. V rámci finanční analýzy došlo k potvrzení předpokladu nekonečného trvání podniku a porovnání poměrových ukazatelů se společnostmi Dr. Max a Lékárna.cz. Následně došlo k sestavení finančního plánu a ocenění společnosti metodami DCF entity, metodou odvětvových násobitelů a účetní hodnoty. Autor se domnívá, že pokud opravdu existuje tržní hodnota, tak platí následující závěr: Odhad tržní hodnoty 100 % podílu ve společnosti BENU Česká republika s.r.o. za účelem prodeje k 31. 12 2024 představuje interval 1 099 740 000 Kč - 13 392 189 000 Kč.