Analýza neúspěšné akvizice společnosti : případová studie HP a Autonomy - Marek, Jakub (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou neúspěšné akvizice společnosti Autonomy ze strany společnosti Hewlett-Packard s cílem identifikovat hlavní příčiny selhání této transakce. Práce je zpracována formou případové studie, která vychází výhradně z veřejně dostupných sekundárních zdrojů. Teoretická část shrnuje klíčové oblasti selhání v akvizičním procesu, jako jsou strategické chyby, behaviorální zkreslení, nedostatečná due diligence, integrační problémy či institucionální a kulturní faktory. Na základě tohoto rámce je následně analyzováno pět hlavních fází akvizice HP–Autonomy. V každé fázi byly identifikovány konkrétní faktory selhání, které byly zatříděny do sedmi analytických kategorií. Výsledná syntéza ukazuje, že selhání mělo systémový charakter, bylo způsobeno kombinací strategických, procesních a behaviorálních nedostatků, a vedlo k neuskutečnění ekonomického i strategického záměru transakce. Práce zároveň poukazuje na to, že HP nebyla schopna identifikovat závažná rizika včas, přestože k tomu měla příležitost v rámci přípravy a schvalování akvizice.