ETF jako investiční nástroj - Zimmermann, Jan (2025)
Tématem této práce je analýza burzovně obchodovaných fondů (ETF) jakožto nástroje pro pasivní indexové investování na akciových trzích, s důrazem na praktické poznatky využitelné pro investiční rozhodování v česko-evropském kontextu. První kapitola práce se věnuje teoretickému vymezení ETF a jejich historickému vývoji, mechanismům fungování a typologii dle techniky replikace, podkladového portfolia a investiční strategie. Druhá kapitola podrobně rozebírá cenové, nákladové a daňové parametry ETF, přesnost replikace a vybraná rizika. Třetí kapitola provádí empirickou analýzu akumulačních UCITS ETF sledujících indexy S&P 500 a MSCI World, přičemž využívá indikátor tracking difference pro posouzení kvality replikace.