Komparativní analýza trhu práce se zaměřením na uplatnění absolventů v Královehradeckém a Pardubickém kraji mezi lety 2013-2023 - Šolínová, Dana (2025)
Tato diplomová práce se zabývá trhem práce a uplatnitelností absolventů ve státní správě v Královehradeckém a Pardubickém kraji. V práci je zkoumána hypotéza ve znění: Mladí lidé po dokončení školy měli ve sledovaném období více příležitostí získat zaměstnaní ve státní správě v Královehradeckém kraji. V souvislosti s testováním hypotézy je v práci hledána odpověď na několik dílčích otázek, které zní: Při uplatňování na trhu práce jsou patrné rozdíly mezi muži a ženami. Počet absolventů vedených na úřadu práce se ve zkoumaných krajích zásadně neliší. Z pohledu dostupnosti nabídky zaměstnání se situace absolventů na trhu práce v období posledních deseti let výrazně nezměnila. V práci jsou představeny ekonomické pojmy a teorie trhu práce, jako například nezaměstnanost, teorie lidského kapitálu či diskriminace na trhu práce. Dále jsou analyzována dostupná data s cílem charakterizovat Královehradecký a Pardubický kraj v rámci nezaměstnanosti absolventů. Na nezaměstnanost je také nahlíženo podle věku nebo dosaženého vzdělání. Dále je vyhodnoceno dotazníkové šetření mezi vybranými orgány státní správy v Královéhradeckém a Pardubickém kraji v rámci zaměstnanosti absolventů. V průběhu práce je potvrzena vědecká hypotéza a jsou zodpovězeny dílčí otázky. V Královehradeckém kraji měli ve zkoumaném období absolventi větší šanci získat zaměstnání, přestože analýza dat ukázala, že struktura nabídky pracovních míst pro absolventy zůstává v základních rysech stabilní, a to zejména co se týče preferovaných oborů a růstu počtu pracovních míst, které jsou pro absolventy vhodné.