Daňové a účetní aspekty přeměn se zaměřením na problematiku odložené daně - Horáčková, Natálie; Lukeš, Jáchym; Stiebal, Richard; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se zabývá daňovými a účetními aspekty přeměn obchodních společností se zaměřením na problematiku odložené daně. Cílem práce je analyzovat právní, účetní a daňový rámec přeměn podle české legislativy a účetních předpisů a zhodnotit způsoby vzniku, výpočtu a vykázání odložené daně při přecenění aktiv a závazků na praktických příkladech. Teoretická část vymezuje základní pojmy a právní úpravu přeměn a odložené daně, dále popisuje účetní a daňové postupy, přístupy k oceňování majetku a specificky rozebírá bruttaci odložené daně jako méně známý, avšak v praxi významný pojem. Praktická část je založena na analýze vybraného vzorku přeměn a detailním rozboru konkrétních případů. Jsou zde prezentovány výpočty odložené daně na skutečně uskutečněných fúzích a posouzen dopad odlišných přístupů v jejím stanovení a vykázání. Výsledky ukazují, že nejednotné zohledňování daňového efektu ve znaleckých posudcích může vést k významným nesrovnalostem ve výkaznictví.
Vedoucí práce: Jáchym Lukeš
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses