Analýza vztahu mezi velikostí podniku a jeho rizikovou prémií - Juřina, Adam; Rýdlová, Barbora, 1976-; Fišer, Radovan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou velikosti jako specifického rizikového faktoru ovlivňujícího náklady vlastního kapitálu. Teoretická část práce se zaměřuje na definici, historický vývoj a hlavní studie analyzující existenci velikostního efektu. Praktická část práce je zaměřena na replikaci empirické studie profesora Erika Peeka na vzorku přibližně 64 000 firmolet evropských veřejně obchodovaných společností za období od roku 2003 do roku 2024. Vzorek byl rozdělen do deseti decilů, přičemž pro každý decil byla vypočtena prémie za velikost. Analýza ukázala velikostní efekt na evropském trhu za dané období, přičemž změřená prémie za velikost měla lineární průběh do sedmého decilu. Velikostní efekt však nebyl pozorován u malých společností vzhledem ke kvalitativnímu efektu v kontextu poskytnutých dat.
Vedoucí práce: Barbora Rýdlová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses