Faktory ovlivňující tvorbu hodnoty při M & A - systematická rešerše literatury - Slavíková, Veronika (2025)
Cílem práce je identifikovat a systematizovat faktory ovlivňující tvorbu hodnoty při M&A, a to na základě metodologického přístupu ve formě systematické literární rešerše. Finální počet analyzovaných článků dosahuje 51. Výsledky ukazují, že provázanost členů představenstva, jejich osobní spřízněnost, dualita CEO, lepší ESG výkonnost cílové společnosti, přítomnost interního M&A týmu, vyšší hlasovací práva, vyšší úroveň mechanismů proti převzetí, dobrá před-akviziční výkonnost akvírující společnosti, předchozí zkušenosti s M&A, odvětvové horizontální transakce, správně nastavená daňová politika státu, kvalitní právní úprava převzetí a správně provedený post-akviziční integrační proces založený zejména na zachování autonomie cílové společnosti mají pozitivní vliv na tvorbu hodnoty. Akvírující a cílové společnosti z rozvíjejících se zemí mohou těžit z lepší politické a legislativní situace při přeshraničních M&A. Naopak větší velikost akvírující a cílové společnosti a kulturní vzdálenost mezi akvírující a cílovou společností působí na tvorbu hodnoty negativně. Vyšší míra zadluženosti může mít pozitivní i negativní dopad na tvorbu hodnoty. Zapojení externích poradců, výše vlastnického podílu a ziskovost mají nejednoznačný vztah k tvorbě hodnoty. Pokud je transakce vypořádána hotově nebo se jedná o veřejnou nabídku na odkup akcií, přináší vyšší tvorbu hodnoty. Hodnototvornost přeshraničních transakcí závisí na konkrétním geografickém území a také odvětví.