Analýza vlivu Brexitu na automobilový průmysl v obchodních vztazích mezi Velkou Británií a Českou republikou - Poláková, Denisa (2025)
Bakalářská práce se zabývá dopady Brexitu na automobilový průmysl v obchodních vztazích mezi Velkou Británií a Českou republikou v období 2010–2024. Cílem je zjistit, zda společně s uzavřením Dohody o obchodu a spolupráci (TCA), vstupující v platnost 1. ledna 2021, došlo k významným změnám ve struktuře a objemu bilaterálního obchodu se silničními vozidly. Analytická část vychází z agregovaných dat Eurostatu a kombinuje deskriptivní analýzu s ekonometrickým modelováním pomocí ARIMA modelů rozšířených o sezónní složky a exogenní dummy proměnnou. Na základě výsledků nebyl u vývozu z České republiky na britský trh pozorován statisticky významný dopad, zatímco u dovozu byl identifikován mírný statisticky významný pokles. Predikce obchodních toků pro rok 2025 naznačuje jejich stabilizaci bez výraznějších změn. Zjištěné dopady Brexitu tak nejsou jednotné a v některých ohledech se rozcházejí jak s ex ante predikcemi, tak s ex post analýzami odborné literatury.