Vliv institucionálních faktorů na příliv zahraničních investic : jakou roli hraje koloniální minulost? - Říha, Tomáš (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vztahem mezi kvalitou institucí a přílivem přímých zahraničních investic (PZI), navíc je zkoumána i role historické úrovně institucí v bývalých koloniích. Cílem je analyzovat vliv současných i historických institucionálních faktorů na příliv PZI. Teoretická část práce vymezuje pojem PZI, rozebírá jejich typy a hlavní determinanty. Dále se věnuje roli institucí v ekonomice a také jejich spojitosti s ekonomickým růstem a koloniální minulostí. Praktická část je založena na ekonometrické analýze, prostřednictvím které jsou testovány dvě hypotézy. První z nich předpokládá, že lepší institucionální prostředí má pozitivní vliv na příliv PZI. Druhá je založena na předpokladu, že příliv PZI je nižší v bývalých koloniích s extraktivními institucemi. Panelová regrese zahrnující 60 zemí v období mezi lety 2002‑2022 poskytla smíšené závěry ohledně první hypotézy. Pozitivní vliv se projevil pouze při použití indexu ekonomické svobody jako institucionálního ukazatele, nikoliv v případě použití Worldwide Governance Indicators (WGI). Tento výsledek naznačuje, že pro zahraniční investory jsou při rozhodování důležitější instituce spojené s ekonomickou svobodou a menší rolí státu než úroveň institucí týkajících se kvality vládnutí, což zachycují WGI. Druhá hypotéza byla vyhodnocena na základě průřezové analýzy vzorku omezeného pouze na země s koloniální minulostí, nebyla pro ni nalezena empirická podpora. Historické zavedení extraktivních institucí v bývalých koloniích podle výsledků nemá vliv na dnešní příliv PZI.