Analýza znaleckých posudků pro squeeze-out se zaměřením na diskontní míru - Novák, Jakub; Podškubka, Tomáš, 1982-; Krabec, Tomáš, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Stanovení diskontní míry představuje klíčový bod v oceňování podniků, zejména při oceňování pro účely squeeze-outu, kde má přímý vliv na výši peněžního protiplnění pro minoritní akcionáře. Práce zkoumá pomocí komparativní analýzy 144 znaleckých posudků vyhotovených pro případy squeeze-outu z období 2015–2024 s výsledky studií z let 2005-2006 a 2013-2015. Analýza především sleduje metodické posuny ve znalecké praxi a identifikuje vývoj v hodnotách vstupních parametrů. Zaměřuje se na postup při výpočtu diskontní míry pro výnosové ocenění, výpočtu diskontní míry pro likvidační hodnotu, a také na bázi hodnoty a metody oceňování podniku nejčastěji používaných v české znalecké praxi. Výsledky potvrzují mimo jiné dopad nálezu Ústavního soudu na používané báze hodnoty, pozitivní posun v transparentnosti vstupních zdrojů pro diskontní míru, ale zároveň i negativní trend týkající se rozlišování nákladů kapitálu v jednotlivých letech finančního plánu. Závěrem práce formuluje návrhy na zlepšení znalecké praxe v ČR, a především poskytuje podklad pro odbornou diskuzi.
Vedoucí práce: Tomáš Podškubka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses