Srovnání společností Coca-Cola HBC Česko a Slovensko, s.r.o. a Mattoni 1873, a.s. se zaměřením na finanční a strategickou analýzu - Iliev, Šimon (2025)
Tato diplomová práce je zaměřena na strategickou analýzu dvou předních společností působících na českém trhu nealkoholických nápojů Coca-Cola HBC Česko a Slovensko, s.r.o., a Mattoni 1873, a.s. Cílem je provést komplexní hodnocení jejich vnějšího a vnitřního prostředí prostřednictvím souboru analytických nástrojů a posoudit jejich aktuální postavení vůči hlavním konkurentům. V teoretické části jsou vymezeny klíčové pojmy strategického řízení a popsány metody využité při zpracování analýz. Praktická část aplikuje tyto metody na sledované společnosti. Na základě zjištěných výsledků jsou formulována strategická doporučení pro každou společnost, doplněná studií proveditelnosti a rámcovým implementačním plánem. Přínosem práce je identifikace klíčových faktorů ovlivňujících konkurenceschopnost obou společností a návrh konkrétních opatření, která mohou managementu sloužit jako podklad pro strategické rozhodování a dlouhodobý rozvoj.