Vliv vládních výdajů na vzdělání na ekonomiku České republiky v letech 2000 až 2024 - Pisková, Simona (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou vztahu mezi vládními výdaji na vzdělávání a vybranými makroekonomickými ukazateli České republiky v období 2000–2024. Hlavním cílem práce je zhodnotit, do jaké míry tyto výdaje ovlivňují ekonomickou výkonnost státu, zejména ve vztahu k HDP na obyvatele, míře nezaměstnanosti a produktivitě práce. Dílčím cílem je posoudit výši vládních výdajů na vzdělání v České republice v mezinárodním kontextu s vybranými zeměmi Evropské unie. Práce kombinuje deskriptivní analýzu časových řad s mezinárodním srovnáním výdajových trendů v rámci vybraných zemí Evropské unie a aplikuje kvantitativní metody regresní analýzy k identifikaci statisticky významných vztahů mezi sledovanými proměnnými. Výsledky ukazují, že vyšší výdaje na vzdělávání mají v dlouhodobém horizontu pozitivní vliv na růst HDP na obyvatele a produktivitu práce, přičemž vliv na míru nezaměstnanosti je méně jednoznačný. Zjištění podporují předem stanovené hypotézy, tedy že investice do vzdělávání představují významný faktor udržitelného ekonomického rozvoje.