Analýza vlivu růstu populace na růst HDP ve vybraných afrických zemích - Koval, Aleksandr (2025)
Tato práce se zabývá analýzou vlivu populačního růstu na hospodářský výkon států v regionu východní Afriky. Cílem je ověřit, zda a v jaké míře populační změny ovlivňují ekonomický výkon měřený reálným HDP na obyvatele. Analýza je založena na panelových datech devíti zemí východní Afriky za období 1990–2023 a využívá několik regresních přístupů, včetně modelu s fixními efekty, k identifikaci vztahů mezi vybranými makroekonomickými a demografickými ukazateli. Výsledky ukazují na statisticky významný negativní vliv růstu celkové populace na růst reálného HDP na obyvatele v dlouhodobém i krátkodobém časovém horizontu, což podporuje pesimistickou interpretaci tohoto vztahu.