Ekonomické aspekty sociálně zdravotní péče o generaci tzv. Husákových dětí v období 2050-2070 - Žádníková, Andrea (2025)
Tato bakalářská práce si klade za cíl predikovat dopady stárnutí populace České republiky na konzumaci pobytových sociálních služeb, tzv. generací Husákových dětí narozených v 70. letech 20. století. Práce se zabývá otázkou budoucích lůžkových kapacit institucionální sociálně zdravotní péče zaměřené na seniorskou populaci, předpokládanými investičními výdaji na výstavbu chybějících kapacit pobytových zařízení sociálních služeb a jejich provozními náklady v období 2050 až 2070. Dále se práce zabývá růstem ekonomické zátěže na systém veřejných financí v období 2050 až 2070. Teoretická část obsahuje výchozí teorie a principy, které autorka dále rozvíjí v jednotlivých kapitolách věnující se sociální politice, vymezení pojmu Husákovy děti, až po systém sociálního zabezpečení v ČR. Dále se autorka zabývá sociálními a zdravotními službami v ČR, jejichž součástí je problematika pobytových zařízeních sociálních služeb. Praktická část je věnována nejprve analýze let 2013 až 2023, ve kterých autorka zkoumá rozložení populace s důrazem na produktivní a postproduktivní věkovou skupinu, pobytová zařízení sociálních služeb a způsob jejich financování, včetně vývoje struktury klientů. Další část práce, predikce období 2050 až 2070, následně pracuje s trendy z období 2013 až 2023, které autorka využívá do predikčního modelu. Výsledky práce ukazují, že právě v roce 2065 bude kulminovat podíl generace Husákových dětí na celkovém počtu klientů pobytových zařízeních sociálních služeb. Z predikčního modelu vyplývá, že vývoj budování nových lůžkových kapacit bude muset být dynamičtější než v letech 2013 až 2023, aby byla udržena alespoň stejná dostupnost služeb jako doposud. Provozní náklady v letech 2050 až 2070 budou úměrně zvýšeny vzhledem k značném