Ekonomické aspekty sociálně zdravotní péče o generaci tzv. Husákových dětí v období 2050-2070 - Žádníková, Andrea; Barák, Vladimír; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce si klade za cíl predikovat dopady stárnutí populace České republiky na konzumaci pobytových sociálních služeb, tzv. generací Husákových dětí narozených v 70. letech 20. století. Práce se zabývá otázkou budoucích lůžkových kapacit institucionální sociálně zdravotní péče zaměřené na seniorskou populaci, předpokládanými investičními výdaji na výstavbu chybějících kapacit pobytových zařízení sociálních služeb a jejich provozními náklady v období 2050 až 2070. Dále se práce zabývá růstem ekonomické zátěže na systém veřejných financí v období 2050 až 2070. Teoretická část obsahuje výchozí teorie a principy, které autorka dále rozvíjí v jednotlivých kapitolách věnující se sociální politice, vymezení pojmu Husákovy děti, až po systém sociálního zabezpečení v ČR. Dále se autorka zabývá sociálními a zdravotními službami v ČR, jejichž součástí je problematika pobytových zařízeních sociálních služeb. Praktická část je věnována nejprve analýze let 2013 až 2023, ve kterých autorka zkoumá rozložení populace s důrazem na produktivní a postproduktivní věkovou skupinu, pobytová zařízení sociálních služeb a způsob jejich financování, včetně vývoje struktury klientů. Další část práce, predikce období 2050 až 2070, následně pracuje s trendy z období 2013 až 2023, které autorka využívá do predikčního modelu. Výsledky práce ukazují, že právě v roce 2065 bude kulminovat podíl generace Husákových dětí na celkovém počtu klientů pobytových zařízeních sociálních služeb. Z predikčního modelu vyplývá, že vývoj budování nových lůžkových kapacit bude muset být dynamičtější než v letech 2013 až 2023, aby byla udržena alespoň stejná dostupnost služeb jako doposud. Provozní náklady v letech 2050 až 2070 budou úměrně zvýšeny vzhledem k značném
V analýze ekonomické zátěže v důsledku stárnutí populace ČR autorka komparuje vývoj podílu ekonomicky produktivní věkové skupiny obyvatel ve vztahu k počtu osob potřebujících pobytové sociálně zdravotní služby. Přidaná hodnota této práce spočívá v unikátní demograficko-ekonomické predikci investičních výdajů, provozních nákladů a lůžkových kapacit nutných pro zajištění pobytové sociálně zdravotní péče o seniorní populaci, která může přispět k včasné připravenosti státu a soukromého sektoru na demografický nápor na systém sociálně zdravotních péče v letech 2050 až 2070 v kvalitě odpovídající požadavkům a možnostem České republiky.
Vedoucí práce: Vladimír Barák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses