Zdanění finančních institucí - Šílená, Natálie (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou zdanění finančních institucí. První část práce je teoreticky zaměřena na obecné zdanění finančních institucí v České republice, přesněji na daň z příjmu právnických osob a na daň z přidané hodnoty, přičemž předmětem popisu je i jejich vývoj v čase. V rámci této části jsou také diskutovány důvody pro a proti jejich zdanění. Druhá část je zaměřena na popis přístupů ke zdanění finančních institucí v rámci Evropské unie, pozornost je soustředěna především na daň z finančních aktiv a daň z finančních transakcí. Praktická část je zaměřena na analýzu a komparaci daňové zatíženosti bank vybraných zemí v rámci Evropské unie.