Srovnání dopadů vládních intervencí na trh práce v ČR během finanční krize a pandemie COVID-19 - Gregarová, Kristýna; Kureková, Lucie; Krejčová, Nikola, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá srovnáním dopadů vládních intervencí na vývoj trhu práce v České republice během dvou významných krizí, kterými jsou finanční krize v letech 2008–2010 a pandemie COVID-19 v období 2020–2022. Cílem je zjistit, jak přijatá vládní opatření ovlivnila vývoj trhu práce a jak se přístup vlád lišil v těchto různých ekonomických situacích. Teoretický rámec poskytuje přehled základních pojmů, relevantní ekonomické teorie a vládní intervence v obou krizových obdobích. Praktická část je věnována kvantitativnímu výzkumu, který je založený na deskriptivní, trendové a regresní analýze a využívá data z veřejných databází. Výsledky ukazují, že vládní zásahy měly rozdílný dopad na trh práce, přičemž účinnost opatření závisela na charakteru krize a rozsahu zásahů. Nejvýraznější pozitivní vliv na zaměstnanost byl zjištěn u výdajů na aktivní politiku zaměstnanosti. Závěry práce mohou napomoci při tvorbě účinnější politiky zaměstnanosti v krizových obdobích.
Vedoucí práce: Lucie Kureková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses