Stabilita finančního systému Ukrajiny v období 2014-2024 - Hruber, Emil (2025)
Bakalářská práce se zabývá vývojem finančního systému Ukrajiny v období 2014 až 2024 s důrazem na bankovní sektor (hlavní pozornost je věnována Privatbank, největší bance na Ukrajině), který ve sledovaném období čelil dvěma mimořádně velkým šokům válečných konfliktů. V první kapitole je vymezen teoretický rámec rizik, kterým čelí současný finanční systém na Ukrajině. Druhá kapitola zkoumá vliv bankovní reformy v roce 2014, a její vyvrcholení v podobě znárodnění Privatbank v roce 2016. Třetí kapitola se zaměřuje na vývoj bankovnictví v období plnohodnotné ruské invaze po roce 2022 a na možná rizika významného působení státu na bankovním trhu s potenciálními dopady na celý finanční systém.