Vliv makroekonomických ukazatelů na vývoj indexu S&P 500 - Cihelka, Jan; Krejčová, Nikola, 1974-; Chytil, Zdeněk, 1949-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na zkoumání vlivu vybraných makroekonomických ukazatelů a tržních faktorů na vývoj amerického akciového indexu S&P 500. Zkoumán je vliv inflace, úrokových sazeb, nezaměstnanosti, hrubého domácího produktu, volatility a investorského sentimentu. Hlavní přidanou hodnotou je především využití ekonometrických regresních modelů k analýze toho, jak kombinace těchto faktorů ovlivňuje vývoj indexu S&P 500. Výsledky potvrzují statistickou významnost většiny makroekonomických ukazatelů a zároveň ukazují, že zařazení tržních faktorů významně zvyšuje vysvětlovací schopnost modelu více než dvojnásobně. Přestože samotný ukazatel inflace nebyl zprvu významný, byl ve finálním modelu nahrazen anticipovanou inflací, zohledňující dopředu hledící chování trhu. Tato úprava vedla k dalšímu zlepšení výkonu modelu a ke zvýšení významnosti zařazených proměnných. Práce tím přispívá k lepšímu porozumění propojení mezi makroekonomickým vývojem, tržním sentimentem a očekáváními, které se promítají do chování a vývoje akciového trhu.
Vedoucí práce: Nikola Magdalena Taylor
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses