Vplyv vzdelania ako súčasti ľudského kapitálu na mieru nezamestnanosti v Slovenskej republike - Michalčáková, Júlia (2025)
Táto bakalárska práca analyzuje vplyv vzdelania ako základnej zložky ľudského kapitálu na mieru nezamestnanosti v slovenských regiónoch v období rokov 2010 až 2024. Teoretická časť práce vychádza z koncepcie ľudského kapitálu, ktorá zdôrazňuje význam investícií do vzdelania pre zvyšovanie produktivity a zamestnateľnosti jednotlivcov. V analytickej časti je využitá kombinácia deskriptívnej a kauzálnej analýzy, pričom na regionálnych panelových dátach sú aplikované regresné modely s fixnými efektmi. Výsledky potvrdzujú, že vyšší podiel obyvateľov s terciárnym vzdelaním je spojený s nižšou mierou nezamestnanosti, zatiaľ čo vyšší podiel osôb s nižším sekundárnym vzdelaním zvyšuje riziko nezamestnanosti. Analýza zároveň poukazuje na dôležitosť zohľadnenia regionálnych špecifík, ekonomických cyklov a vplyvu mimoriadnych udalostí, ako bola pandémia COVID-19. Zistenia poskytujú odporúčania pre tvorbu hospodárskej a vzdelávacej politiky, pričom zdôrazňujú potrebu ďalších investícií do vzdelávania a lepšieho prepojenia vzdelávacieho systému s požiadavkami trhu práce.