Vývoj trhu s bydlením v hl. m. Praze z pohledu dostupnosti vlastnického bydlení v letech 2010-2023 - Achour, Adam; Venhoda, Ondřej; Mach, Petr, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na vývoj trhu s bydlením v hlavním městě Praze v letech 2010–2023 z pohledu dostupnosti vlastnického bydlení. S využitím relativního PTI indexu, který porovnává vývoj cen nemovitostí s příjmovou hladinou domácností, identifikuje práce hlavní faktory ovlivňující dostupnost bydlení. Na základě ekonomické teorie a sekundárních dat je sestaveno několik specifikací lineárního regresního modelu, jejichž prostřednictvím jsou kvantifikovány dopady úrokových sazeb, inflace, stavební aktivity a objemu poskytnutých hypoték na vývoj PTI indexu. Výsledky ukazují, že inflace, úvěrová aktivita a stavební aktivita mají statisticky významný vliv na dostupnost bydlení, přičemž stavební aktivita v Praze často spíše kopíruje růst cen než aby jej tlumila. Práce přináší originální uplatnění kvartálních dat ve spojení s robustní ekonometrickou analýzou v českém kontextu a obohacuje současnou diskuzi o kvantifikaci dostupnosti bydlení ve velkých městech.
Vedoucí práce: Ondřej Venhoda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses