Faktory ovlivňující dostupnost bydlení pro mladé domácnosti v ČR - Petržela, Dominik (2025)
Tato bakalářská práce si klade za cíl zjistit, jaký vliv mají úrokové sazby hypotečních úvěrů a objem reálné státní podpory na dostupnost bydlení pro mladé domácnosti v Praze. Zaměřuji se na to, jaký vliv mají dvě konkrétní proměnné – výše úrokových sazeb hypotečních úvěrů a objem reálné státní podpory – na schopnost mladých lidí dosáhnout na vlastní. Práce navazuje na rostoucí společenský zájem o tuto problematiku, který je patrný jak v prudkém růstu cen nemovitostí v Praze, tak i v intenzivní veřejné debatě o dostupnosti bydlení v médiích i na politické úrovni. Teoretická část se věnuje vývoji trhu s bydlením po roce 1989, definici dostupnosti bydlení a faktorům, které ji ovlivňují, od ekonomických, přes tržní a demografické, až po institucionální. Na ni navazuje praktická analýza pomocí vícenásobné lineární regrese s využitím časových řad za období 2008–2023. Výsledky ukazují, že úrokové sazby se zpožděním jednoho roku mají statisticky významný, ale opačný vliv oproti předpokladu, tedy vyšší sazby zvyšují dostupnost. Státní podpora pak vykazuje negativní vztah k dostupnosti, což může být způsobeno tím, že stát zasahuje až ve chvíli, kdy se situace výrazně zhorší. Za hlavní přínos práce považuji vytvoření vlastního indexu dostupnosti bydlení, který lépe odráží specifika mladých domácností v Praze. Práce tak přináší kvantitativní vyhodnocení zvolených faktorů a zároveň nabízí doporučení pro další výzkum a úvahy nad směry bytové politiky, které by mohly lépe reagovat na chování a potřeby mladých domácností.