Využitie Arbitrage Pricing Theory (APT) na identifikáciu makroekonomických faktorov ovplyvňujúcich výnosy akciového trhu v Českej republike : Empirická analýza pre obdobie 2010–2023 - Zliechovec, Daniel; Venhoda, Ondřej; Máslo, Lukáš Augustin, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Práca skúma, do akej miery nesie na českom akciovom trhu cenu rizika trhový faktor a jednoduché makroekonomické inovácie. Na paneli deviatich likvidných titulov z indexu PX za roky 2010–2023 konštruujeme denné prebytočné (excess) výnosy (upravované zatváracie ceny; PRIBOR 3M ako bezriziková miera) a agregujeme ich na mesačnú frekvenciu. Trhový faktor meriame cenovým indexom PX; makro inovácie definujeme ako mesačné zmeny medziročnej inflácie ,nezamestnanosti a rastu HDP. V časovej osi odhadujeme rolling bety a firmové CAPM s Newey–West chybami; prierez testujeme metódou Fama–MacBeth; hlavným modelom je panelový APT s fixnými efektmi po firmách a Driscoll–Kraay štandardnými chybami. Zistenia sú konzistentné: trhový faktor v time-series spoľahlivo vysvetľuje veľkú časť variability výnosov ,najmä pri cyklických tituloch, kým defenzívne akcie majú nízke bety. V priereze však beta sama o sebe nenesie kladnú ani štatisticky významnú cenu rizika; intercept je záporný a významný. V paneli makroekonomické inovácie neprinášajú stabilnú pridanú hodnotu nad rámec trhu: nezamestnanosť nesie mierne negatívnu cenu rizika (slabšej významnosti), zatiaľ čo inflácia a reálny rast nie sú robustne oceňované. Robustné overenia (klastrovanie podľa času aj spoločností, rovnaká vzorka) závery nemenia. Výnosy v čase prevažne riadi spoločný trhový faktor; rozdiely naprieč titulmi skôr súvisia s firmovo-špecifickými črtami alebo alternatívnymi rizikovými zdrojmi mimo našich makro inovácií.
Vedoucí práce: Ondřej Venhoda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses