Analýza vlivu vnějších determinantů na ekonomiku a zahraniční obchod Ruska v období 2010–2024 - Větrovcová, Alena; Zeman, Karel; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce se zabývá ekonomickou analýzou vývoje ruské ekonomiky s důrazem na klíčové národohospodářské ukazatele a zahraniční obchod v letech 2010–2024. Práce se zaměřuje na identifikaci ekonomického růstu, dopadů sankcí a strukturálních změn v zahraničním obchodě, především ve vztazích s BRICS a dalšími klíčovými partnery. Teoretická část definuje základní makroekonomické pojmy, jako jsou HDP, inflace či zahraniční obchod, a přibližuje relevantní ekonomické teorie, včetně teorie komparativních výhod, surovinové závislosti a vlivu ekonomických sankcí. Praktická část je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola analyzuje klíčové makroekonomické ukazatele ruské ekonomiky, druhá se věnuje dopadům sankcí od roku 2014 s důrazem na jejich eskalaci po roce 2022, třetí kapitola zkoumá strukturu ruského zahraničního obchodu a jeho strategická partnerství, a čtvrtá kapitola hodnotí dopad sankcí EU vůči Rusku na ekonomiky evropských států, včetně České republiky. Výzkum vychází z analýzy časových řad, komparativních studií a dat z mezinárodních institucí, jako jsou MMF, Světová banka či Rosstat. Výsledky práce přispívají k hlubšímu porozumění strukturálních změn v ruské ekonomice, významu strategických partnerství s BRICS a role zlatých rezerv v krizových obdobích.
Vedoucí práce: Karel Zeman
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses