Porovnání dlouhodobé výnosnosti spoření, vládních dluhopisů, akciových indexů a rezidenčních nemovitostí v ČR, USA, eurozóně, Velké Británii a v Japonsku od 70. let minulého století do roku 2023 - Gallus, Jiří; Jílek, Josef, 1957-; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na srovnání dlouhodobé výnosnosti čtyř tříd investičních nástrojů – spoření, pětiletých vládních dluhopisů, akciových indexů a rezidenčních nemovitostí – ve vybraných zemích: České republice, Spojených státech amerických, eurozóně, Velké Británii a Japonsku. Výnosnost je měřena pomocí vnitřní výnosové míry (IRR), která je počítána z časových řad měsíčních nebo kvartálních hodnot za období 1970 až 2025. Výpočty probíhají v klouzavých pětiletých úsecích a výsledky jsou následně transformovány na čtvrtletní frekvenci, aby bylo možné provést korelační analýzu. Hlavním přínosem práce je aplikace jednotné výpočetní metodiky na odlišné typy aktiv v pěti ekonomikách. Pro zajištění vzájemné srovnatelnosti byla výnosnost odvozena výhradně z vývoje tržních cen nebo indexových hodnot ke konci každého měsíce či čtvrtletí. U spořicích nástrojů a dluhopisů jsou do těchto hodnot zahrnuty reinvestované úroky, respektive tržně oceněné kupóny. Naopak u akcií a nemovitostí nejsou do výnosnosti zahrnuty dividendy a nájemné. Výsledky jsou prezentovány formou grafů a korelačních matic, které ukazují vývoj výnosnosti a vztahy mezi jednotlivými nástroji v čase i napříč zeměmi. Analýza potvrzuje, že rezidenční nemovitosti nedosahují ve všech případech nejvyšší výnosnosti, a že výkonnost aktiv je významně ovlivněna regionálními a časovými faktory.
Vedoucí práce: Josef Jílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses