Psychologie obchodování na finančních trzích - Ciglanská, Simona; Šimáček, Milan; Růžička, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na psychologii obchodníků na finančních trzích a zkoumá, jak vnitřní psychické procesy ovlivňují jejich rozhodování. V teoretické části jsou rozebrány klíčové emocionální faktory (např. strach, stres, euforie) a osobnostní charakteristiky podle modelu Big Five. Práce dále zkoumá rozdíly mezi obchodními styly, genderové odlišnosti, kontrast mezi manuálním a algoritmickým obchodováním, a specifika retailových versus institucionálních obchodníků. Důležitost psychologických vlivů je znázorněna na fenoménu simulovaného obchodování v porovnání s obchodováním s reálným kapitálem. Praktická část práce prezentuje výsledky dotazníkového šetření mezi obchodníky, které potvrzují, že psychické nastavení hraje klíčovou roli při úspěchu na trhu. Získaná data tedy jednoznačně ukazují, že praxe skutečně odráží teoretické předpoklady. Práce zdůrazňuje, že trhy nejsou jen matematickým prostředím, ale zrcadlem lidské mysli.
Vedoucí práce: Milan Šimáček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses