Finanční výkonnost zemědělských podniků v ČR : Jakou roli zde hrají dotace? - Holejšovský, Martin; Jahodová, Lucie; Marek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na zkoumání vlivu provozních dotací na finanční výkonnost zemědělských podniků v České republice v letech 2017–2023. Analýza byla provedena s využitím panelové regrese na vzorku 1.170 zemědělských unikátních podniků, které byly rozděleny do skupin dle velikostních kategorií (mikro, malé a střední). Pro každou skupinu byla analýza provedena zvlášť. Místo absolutní výše dotace byl v modelu využit poměrový ukazatel dotace k aktivům (DOTAK), což umožnilo lépe eliminovat velikostní odlišnosti mezi podniky a vliv extrémních hodnot. Hausmanův test následně potvrdil vhodnost modelu panelové regrese s fixními efekty (Fixed Effects). Výsledky zkoumání ukazují, že statisticky nejvýznamnější vliv na finanční výkonost měly dotace primárně u těch nejmenších – mikro podniků, u malých podniků však byl vliv dotací již statisticky nevýznamný (u ROA), či překvapivě negativní (u ROS). Sekundárním cílem práce bylo zhodnotit finanční výkonnost podniků dle typu výroby – rostlinné, živočišné a smíšené. Prostřednictvím finanční analýzy byly sledovány ukazatele rentability, likvidity, zadluženosti a nákladovosti. Po zpracování finanční analýzy následně došlo k porovnání výsledků mezi jednotlivými typy výroby. Nejlepších výsledků ve většině ukazatelů dosáhly podniky se smíšenou výrobou, což může být důsledkem synergických efektů diverzifikace výrobních činností. Zjištěné poznatky v této práci mohou sloužit jako podklad pro tvorbu cílenějších dotačních strategií a přispět k efektivnějšímu rozdělování podpory v zemědělském sektoru.
Vedoucí práce: Lucie Jahodová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses