Dopad legislativní úpravy hazardu z roku 2016 na daňové výnosy ČR - Huska, Michal; Krejčová, Nikola, 1974-; Čihák, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá dopadem zákona č. 186/2016 Sb., o hazardních hrách, resp. zákona č. 187/2016 Sb., o dani z hazardních her, na daňovou výnosnost hazardního hraní a na míru majetkové kriminality v České republice. Cílem práce je posoudit, zda legislativní reforma zaměřená na posílení regulace a zvýšení daňových příjmů splňuje své předpoklady. Práce je rozdělena na teoretickou a empirickou část. Teoretický rámec je vystavěn na základech ekonomické teorie kriminality a zdanění, s odkazem na Beckerův model ekonomie zločinu a Lafferovu křivku. Práce je založena na ekonometrické analýze kvartálních dat za období 2012–2024, která umožňuje kvantifikovat dopady reformy. Závěry práce ukazují, že legislativa má statisticky významný vliv na daňové výnosy, které stabilizovala a mírně navýšila. V oblasti kriminality ekonometrická analýza prokazuje, že legislativní zásah sice způsobuje okamžité snížení kriminality, ale tempo růstu míry kriminality se následně zvyšuje. Tento vývoj naznačuje, že počáteční pokles míry kriminality je v průběhu času částečně vyvážen následným rychlejším růstem.
Vedoucí práce: Nikola Magdalena Taylor
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses