Korupce v ČR a Turecku : analýza vývoje a mezinárodních srovnání v letech 2014 až 2024 - Krákorová, Elizabeth (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem a komparativní analýzou korupce v České republice a Turecku v letech 2014-2024. Cílem práce je zhodnotit vývoj vnímání korupce a jeho vztah k úrovni demokracie, na základě uznávaných indexů, mezi které patří CPI, Control of Corruption, Index demokracie EIU a V-Dem. Srovnání těchto dvou zemí má napomoct pohledu na odlišné kultury a politický vývoj, který silně ovlivňuje výskyt a rozvoj korupce. V práci je použita komparativní analýza, analýza sekundárních dat a případové studie vybraných korupčních kauz. Analýza dat ukázala, že v České republice zůstává úroveň korupce stabilní a dokonce se i v tomto ohledu zlepšuje, což se odráží v lepším hodnocením indexů. Zatímco Turecko má naopak klesající trend a zhoršující výsledky. To v této komparaci dokazuje, že Česká republika dosahuje v mezinárodních srovnávání lepších výsledků, než Turecko. Výsledky této práce mohou přispět k lepšímu pochopení vlivu politických událostí a institucionální kvality na míru korupce a kvalitu demokracie.