Korupce v ČR a Turecku : analýza vývoje a mezinárodních srovnání v letech 2014 až 2024 - Krákorová, Elizabeth; Barák, Vladimír; Rotschedl, Jiří, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem a komparativní analýzou korupce v České republice a Turecku v letech 2014-2024. Cílem práce je zhodnotit vývoj vnímání korupce a jeho vztah k úrovni demokracie, na základě uznávaných indexů, mezi které patří CPI, Control of Corruption, Index demokracie EIU a V-Dem. Srovnání těchto dvou zemí má napomoct pohledu na odlišné kultury a politický vývoj, který silně ovlivňuje výskyt a rozvoj korupce. V práci je použita komparativní analýza, analýza sekundárních dat a případové studie vybraných korupčních kauz. Analýza dat ukázala, že v České republice zůstává úroveň korupce stabilní a dokonce se i v tomto ohledu zlepšuje, což se odráží v lepším hodnocením indexů. Zatímco Turecko má naopak klesající trend a zhoršující výsledky. To v této komparaci dokazuje, že Česká republika dosahuje v mezinárodních srovnávání lepších výsledků, než Turecko. Výsledky této práce mohou přispět k lepšímu pochopení vlivu politických událostí a institucionální kvality na míru korupce a kvalitu demokracie.
Vedoucí práce: Vladimír Barák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses