Vyhodnocení efektivity interních kontrol ve vybraném podniku - Iakubov, Albert (2025)
Tématem předložené bakalářské práce je problematika systému interních kontrol v podniku. V teoretické části práce se věnuji vysvětlení klíčových principů souvisejících s fungováním interních kontrolních mechanismů, které doplňuji příkladem skandálu s falešnými účty banky Wells Fargo. Praktická část práce se zaměřuje na analýzu interních kontrol v konkrétní firmě a hodnocení jejich relevance a efektivnosti v rámci podnikových činností. Citlivé údaje o tomto podniku jsou anonymizovány tak, aby bylo zachováno obchodní tajemství. Zvláštní prostor je věnován přehlednému vykreslení procesů a vlivu kontrolních mechanismů na tvorbu a věrohodnost auditovaných finančních výkazů s ohledem na dodržení závazné právní a účetní regulace pro ochranu před významnými chybami a podvody. Design kontrol je analyzován na základě aktuální odborné literatury. Implementace kontrol je analyzována podle normy AS 2201. Analýza slouží ke strategickému zhodnocení dosažených výsledků a formulaci doporučení. Práce byla zpracována jako modelový příklad analýzy systému interních kontrol ve firmě.