Globální značka muzea a jeho zahraniční satelitní pobočky - Dévová, Lucie (2025)
Diplomová práce se zabývá fenoménem zakládání zahraničních poboček muzeí umění. Teoretická část práce se zabývá brandingem muzeí umění, globálním trhem muzeí umění a jejich rolí v kulturní diplomacii a kulturním turismu. Praktická část je zaměřená na konkrétní případy zahraničních poboček muzeí a jejich mateřských institucí a mapuje úspěšné i neúspěšné pokusy o jejich založení. Následně práce zkoumá potenciální využití tohoto konceptu v České republice a také ve výuce marketingu umění. Tímto způsobem je završen cíl práce přispět k většímu porozumění zakládání a fungování zahraničních poboček muzeí umění a jejich vlivu na mateřské muzeum. Podklady pro práci jsou odborné zdroje a polostrukturované rozhovory se zástupci českých muzeí umění a institucí zaměřených na kulturní turismus České republiky.