Komparace regulatorní reakce na globální finanční krizi mezi USA a EU - Lefner, Tomáš (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na srovnání institucionálních regulačních opatření Evropské unie a Spojených států amerických v reakci na globální finanční krizi. Globální finanční krize měla mnoho příčin, které společně vedly ke kolapsu hypotečního trhu a následnému krachu velkých investičních bank, jako byla Lehman Brothers. Po krizi jak EU, tak USA identifikovaly tyto příčiny a zreformovaly své regulační systémy. Hlavními institucionálními regulačními reformami, které tato práce srovnává, jsou reformy v oblasti derivátů, finančního dohledu a řešení krizí bank. EU i USA koordinovaly tyto reformy na platformě G20, a proto jsou si tyto reformy v podstatě podobné. V případě derivátů jak EU, tak USA nařídily, aby všechny standardizované OTC obchody byly centrálně vypořádány. Nicméně, v oblasti reforem dohledu můžeme vidět rozdíl v přístupu USA a EU, kde se EU rozhodla pro centralizaci dohledu, zatímco USA pokračují ve fragmentované struktuře. V případě řešení krizí bank byly v USA rozšířeny pravomoci agentury FDIC a v EU byl pro významné instituce vytvořen zcela nový Jednotný mechanismus pro řešení krizí (SRM). Poslední část práce se zaměřuje na zodpovězení otázky, zda jsou EU a USA lépe připraveny na další krizi. Odpověď není jednoznačná, a to především kvůli zlepšení prevence krizí na jedné straně a zhoršení celkových ekonomických podmínek na straně druhé, což vede k menší flexibilitě než v letech před rokem 2008.