Analýza možnosti zajištění finančních prostředků proti inflaci investicemi do drahých kovů - Hryshkova, Lina (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou možnosti zajištění finančních prostředků proti inflaci prostřednictvím investic do drahých kovů, se zaměřením na zlato. Cílem práce je empiricky ověřit, zda zlato v období let 2015–2024 plnilo roli efektivního nástroje pro uchování reálné hodnoty kapitálu pro českého investora. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část definuje základní investiční pojmy, představuje drahé kovy jako investiční aktiva a analyzuje náklady a daňové aspekty spojené s investováním. Praktická část nejprve pomocí historické simulační studie hodnotí reálnou výkonnost pravidelné investice do zlata a stříbra po započtení nákladů a inflace. Následně využívá pokročilejší ekonometrické metody, konkrétně korelační analýzu a model vektorové autoregrese (VAR), k prozkoumání dynamických vztahů mezi výnosy zlata, mírou inflace, hodnotou amerického dolaru a tržní volatilitou. Výsledky simulace ukazují, že ačkoliv zlato na konci desetiletého horizontu inflaci výrazně překonalo, jeho schopnost pokrývat inflaci byla v průběhu období proměnlivá. Výsledky VAR modelu dále nepotvrdily statisticky významnou krátkodobou reakci zlata na inflační šoky. Naopak, model odhalil, že minulé výnosy zlata fungovaly jako statisticky významný prediktor budoucí inflace.