Analýza možnosti zajištění finančních prostředků proti inflaci investicemi do drahých kovů - Hryshkova, Lina; Musílek, Petr, 1965-; Folprecht, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou možnosti zajištění finančních prostředků proti inflaci prostřednictvím investic do drahých kovů, se zaměřením na zlato. Cílem práce je empiricky ověřit, zda zlato v období let 2015–2024 plnilo roli efektivního nástroje pro uchování reálné hodnoty kapitálu pro českého investora. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část definuje základní investiční pojmy, představuje drahé kovy jako investiční aktiva a analyzuje náklady a daňové aspekty spojené s investováním. Praktická část nejprve pomocí historické simulační studie hodnotí reálnou výkonnost pravidelné investice do zlata a stříbra po započtení nákladů a inflace. Následně využívá pokročilejší ekonometrické metody, konkrétně korelační analýzu a model vektorové autoregrese (VAR), k prozkoumání dynamických vztahů mezi výnosy zlata, mírou inflace, hodnotou amerického dolaru a tržní volatilitou. Výsledky simulace ukazují, že ačkoliv zlato na konci desetiletého horizontu inflaci výrazně překonalo, jeho schopnost pokrývat inflaci byla v průběhu období proměnlivá. Výsledky VAR modelu dále nepotvrdily statisticky významnou krátkodobou reakci zlata na inflační šoky. Naopak, model odhalil, že minulé výnosy zlata fungovaly jako statisticky významný prediktor budoucí inflace.
Vedoucí práce: Petr Musílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses