Úvěrový cyklus v USA - Krištůfek, Martin (2025)
Práce se zaměřuje na konstrukci indexu úvěrového cyklu pro Spojené státy americké a předpovídá jeho vývoj na osm čtvrtletí. Index agreguje klíčové indikátory úvěrových podmínek na kvartální bázi pro roky 2000 až 2024. Pro zpracování časových řad využíváme HP filtru a Altmanova Z-skóre pro agregaci indexu. Zkonstruovaný index je konfrontován s hlavními ekonomickými událostmi 21.století. Následná predikce na osm čtvrtletí poskytuje rámcovou informaci o budoucím vývoji úvěrového cyklu. Využití indexu v měnové a makroobezřetnostní politice spočívá ve včasném signálu o fázi úvěrového cyklu.