Úvěrový cyklus v USA - Krištůfek, Martin; Šíma, Ondřej; Brada, Jaroslav, 1964-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Práce se zaměřuje na konstrukci indexu úvěrového cyklu pro Spojené státy americké a předpovídá jeho vývoj na osm čtvrtletí. Index agreguje klíčové indikátory úvěrových podmínek na kvartální bázi pro roky 2000 až 2024. Pro zpracování časových řad využíváme HP filtru a Altmanova Z-skóre pro agregaci indexu. Zkonstruovaný index je konfrontován s hlavními ekonomickými událostmi 21.století. Následná predikce na osm čtvrtletí poskytuje rámcovou informaci o budoucím vývoji úvěrového cyklu. Využití indexu v měnové a makroobezřetnostní politice spočívá ve včasném signálu o fázi úvěrového cyklu.
Vedoucí práce: Ondřej Šíma
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses