Návrh důchodové reformy vládní koalice 2021 - 2025 a její vliv na rozpočtovou udržitelnost - Činčila, Benjamin; Krebs, Vojtěch, 1950-; Brabec, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Předmětem diplomové práce je kritické zhodnocení důchodové reformy prosazené vládní koalicí v období 2021–2025 z hlediska jejího vlivu na rozpočtovou udržitelnost. Teoretická část vymezuje penzijní systémy (způsoby financování a typy penzijních plánů), přibližuje vývoj a současnou podobu českého důchodového systému po roce 1989 a shrnuje demografické a fiskální souvislosti, které rámují potřebu změn. Součástí je i přehled schválených opatření z let 2023–2024 jako východisko pro následnou analýzu. V praktické části je zkonstruován hodnoticí rámec sledující fiskální efektivitu, dlouhodobou udržitelnost, distribuční dopady a rizikovost, na jehož základě jsou posouzeny jednotlivé prvky reformy. Analýza pokrývá fiskální dopady opatření v horizontu 2025–2030 i 2031–2064 a pracuje s projekcemi důchodového účtu a náhradového poměru, zohledňuje citlivost vůči klíčovým předpokladům a porovnává přijatou reformu s návrhy Komise pro spravedlivé důchody. Součástí jsou rovněž scénáře posunu důchodového věku a vlastní doporučení pro úpravy prvního a třetího pilíře. Výsledky ukazují, že reforma významně posiluje fiskální udržitelnost, zároveň však zavádí nové hranice a prvky složitosti, které mohou snižovat transparentnost a srozumitelnost systému; dopady jednotlivých opatření se přitom liší a vyžadují pečlivé vyhodnocování v čase.
Vedoucí práce: Vojtěch Krebs
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses