Dopady bankovních a finančních krizí na ukrajinskou ekonomiku - Sukhyy, Mykyta (2025)
Předmětem bakalářské práce je zkoumání dopadů hlavních bankovních a finančních krizí 21. století na ukrajinskou ekonomiku. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy, popsány příčiny a indikátory krizí a shrnuty jejich důsledky pro globální ekonomiku. Analytická část se zaměřuje na čtyři klíčové: globální finanční krizi 2007 - 2009, hospodářskou recesi po roce 2014, pandemii COVID-19 a ekonomické otřesy způsobené ruskou invazí v roce 2022. Studie ukazuje, že všechny tyto krize přinesly prudký pokles HDP, oslabení měny, růst inflace a zhoršení vnější rovnováhy a postavení státu na světovém trhu. Přestože reformy bankovního sektoru a měnové politiky zvýšily odolnost ekonomiky, zůstává Ukrajina zranitelná vůči externím šokům a politické nestabilitě. Závěrem práce je zhodnocení přijatých opatření a nastínění možného budoucího vývoje v závislosti na scénářích ukončení nebo prodloužení vojenského konfliktu.