Analýza vývoje struktury devizových rezerv Ruské federace - Kiseleva, Polina; Mandel, Martin, 1962-; Šímová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje vývoj struktury devizových rezerv Ruské federace v období 1993–2025 a rozlišuje účetně vykazovanou výši rezerv od skutečně okamžitě dostupné hodnoty v podmínkách sankcí. Cílem je ověřit, zda současné složení rezerv splňuje požadavky na přiměřenost a použitelnost. Metodika spojuje popisnou analýzu portfolia, tedy měnové složení a podíl měnového zlata, se standardními ukazateli přiměřenosti: krytí dovozu, poměr Guidotti–Greenspana, poměr devizových rezerv k HDP a poměr k peněžnímu agregátu M2. Empirická část ukazuje odklon od „západních“ měn směrem k vyššímu podílu zlata a k čínskému jüanu, což odráží probíhající dedolarizaci. Zlom nastává po únoru 2022: zmrazení části zahraničních aktiv Centrální banky Ruské federace odhalilo omezenou okamžitou likviditu navzdory vysokému účetnímu stavu. Zatímco ukazatele ve většině období signalizují komfortní úroveň, po roce 2022 je jejich výklad limitován dostupností kanálů odolných vůči sankcím. Závěr rozlišuje „kvantitativní“ přiměřenost, tedy kolik rezerv je k dispozici, a „kvalitativní“ použitelnost, tedy z čeho se rezervy skládají, kde jsou umístěny a jak rychle je lze mobilizovat. Práce doporučuje důsledněji řídit kvalitu a dostupnost devizových rezerv a transparentně oddělovat účetní stav od efektivně dostupného objemu.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses